Kuva: Emiel Nikula |
Hei, olen Marjukka!
Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja omaa koiraa (tai hevosta, tai kissaa, tai..) olen toivonut jo ihan pienestä saakka. Vanhempieni luona asuessani tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista allergisen äitini vuoksi. Entisten parisuhteiden kautta pääsin kuitenkin ottamaan tuntumaa koiranomistajana olemiseen ja se tie vei sitten mennessään. Oman ensimmäisen koirani, Kiran (josta tämä blogikin kertoo), sain toukokuun alussa 2013. Sekä minun että kasvattajan ennakko-odotuksista poiketen Kira osoittautuikin sittemmin hieman haastavammaksi tapaukseksi. Kira on kuitenkin jo nyt opettanut minulle valtavan paljon, ja Kira on myös ajanut minut hakemaan lisää oppia kirjallisuudesta ja monilta taitavilta kouluttajilta. Virheitä olen tehnyt aivan valtavan paljon matkan varrella, nolojakin virheitä. Niistä kuitenkin voi oppia, ja tämän blogin perustin tarkoituksenani selkeyttää itselleni ajatuksiani ja myös sen vuoksi, että ehkä ajatusteni kirjaaminen näin julkisesti voisi auttaa myös muita samojen ongelmien kanssa painivia. Haluan kuitenkin korostaa, että en ole ammatiltani eläintenkouluttaja, ja tässä blogissa kirjaamani näkemykset ovat omiani. Yritän parhaani mukaan perustaa ne näkemykset luotettaviin lähteisiin, mutta toivon lukijan suhtautuvan kirjoituksiini minun omana näkemyksenäni asioista, eikä ottavan niitä absoluuttisena totuutena.
Kiinnostus biologiaan, rakkaus eläimiin ja maatilataustani ajoi minut myös nykyiseen ammattiini. Koulutukseltani olen maatalous-metsätieteiden maisteri (agronomi) ja pääaineenani luin Helsingin yliopistossa kotieläinten ravitsemustiedettä. Valmistumiseni jälkeen jatkoin yliopistolla tohtorikoulutettavana ja teen parhaillaan väitöskirjaa lypsylehmien valkuaisruokinnasta. Nimestään huolimatta kotieläintiede aineena painottuu tuotantoeläimiin, ja vaikka ruokinnan asiantuntija olenkin, niin koirien ruokinnasta tiedän harmillisen vähän. Haaveenani on syventyä paremmin myös koirien ruokintaan sitten joskus kun on aikaa.. Kirjahyllyssä on jo siihen liittyvä kirja odottamassa ;) Ruokinnan perusteet ovat toki suunnilleen samat eläinlajista riippumatta. Lisätietoja ammatillisten opintojeni sisällöstä löydät Käydyt kurssit ja luennot-sivulta.
Maailmankuvani voisi sanoa olevan tieteellinen, eli etsin totuutta ja vaadin perusteluita esitetyille näkemyksille. Tämä näkyy myös koirankoulutusfilosofiassani, jonka haluan perustaa tutkittuun tietoon eläinten oppimisteorioista. Siksi koulutan koiraani operantisti. Pakottaminen ja rankaisujen käyttö eivät kuulu ajatusmaailmaani.Ajattelen, että koiran koulutus ei ole pelkkää "temppujen" opettamista eläimelle, vaan "temput" ovat osa laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluvat yleisesti kaikki koiran hyvinvointiin vaikuttavat asiat. Tämä korostuu erityisesti rähjäävän, ylikierroksilla olevan ja stressiherkän koiran kanssa eläessä. Rähjäämistä ei voi ratkaista vain "temppuja" opettamalla, esimerkiksi opettamalla koira ohittamaan toiset koirat tiiviisti katsekontaktissa seuraten. "Temput" ovat toki tärkeä keino vaikeista tilanteista selviytymiseen, mutta yksistään niillä ei voi koiran rähjäongelmaa korjata. Tässä blogissa lähestynkin elämää rähjäkoiran kanssa hyvin kokonaisvaltaisesti, alkaen siitä, että koiran yleistä stressitasoa lasketaan.
Terkuin,
Marjukka
Minut tavoittaa tarvittaessa blogin lisäksi myös tämän yhteydenottolomakkeen välityksellä.